Een nieuw jaar, nieuwe hypotheekregels

Traditiegetrouw verandert in het nieuwe jaar het nodige op financieel gebied, met name voor hypotheken. Vindt u het een lastige materie? We zetten de belangrijkste wijzigingen in 2015 voor u op een rij. U krijgt direct inzicht wat het voor u betekent.

Verlaging maximaal leenbedrag

In 2015 daalt uw maximale hypotheekbedrag. Bij de berekening ervan wordt o.a. rekening gehouden met de rentestand. De rente is nog steeds dalende, dat is in uw voordeel!

Verlaging maximale belastingtarief hypotheekrenteaftrek

Ook volgend jaar daalt het maximale belastingtarief waartegen hypotheekrente kan worden afgetrokken met 0,5%. Het maximale belastingtarief voor renteaftrek bedraagt in 2015 51%. Dit raakt alleen huiseigenaren die met hun inkomen in de hoogste belastingschijf vallen.

Maximale hypotheek afhankelijk van de waarde van uw woning

Uw kunt een hypotheek afsluiten tot maximaal 103 procent van de waarde van uw woning (inclusief 2% overdrachtsbelasting).

Einde verhoogde schenkingsvrijstelling

Vanaf 1 januari heeft u geen recht meer op de verhoogde schenkingsvrijstelling van 100.000 euro. Tot die tijd geldt de vrijstelling echter nog wel. U moet het geschonken bedrag wel gebruiken voor aankoop of verbouwing van uw eigen woning. U mag ook aflossen op uw hypotheekschuld.

Rente op restschulden 15 jaar aftrekbaar

De rente op restschulden is vanaf 1 januari 2015 vijftien jaar aftrekbaar. Dit geldt voor restschulden die zijn ontstaan in de periode vanaf 29 oktober 2012 tot en met 2017.

Overdrachtsbelasting bij doorverkoop

De vermindering van overdrachtsbelasting bij doorverkoop van uw woning gaat na de jaarwisseling terug van drie jaar naar zes maanden.

Eigenwoningforfait omhoog

Voor woningen met een waarde tot 1.040.000 euro geldt in 2014 nog een forfait van 0,7%. In 2015 wordt dit 0,75%. Voor woningen boven de 1.040.000 euro bedraagt dit percentage 2,05% (alleen over de waarde boven de 1.040.000 euro).

Energiebesparende maatregelen meefinancieren

Heeft u een eigen huis dan krijgt u meer hypotheekruimte om energiebesparende maatregelen mee te financieren. De extra ruimte gaat omhoog van 8.000 naar 9.000 euro. Uw bruto jaarinkomen moet minimaal 32.000 euro bedragen. Ook mag uw totale hypotheek niet hoger zijn dan 106 procent van de marktwaarde van de woning.

Eenvoudiger energielabel

Het vereenvoudigde energielabel toont per 1 januari hoe energiezuinig uw woning is. Bij nieuwe verhuur of verkoop van uw woning wordt dit label verplicht. Heeft u een eigen woning dan ontvangt u binnenkort een voorlopig label. U kunt dit later omzetten naar een definitief label.

schade

Schade melden

U heeft schade? Heel vervelend. Bel snel T. 040 211 51 52, mail naar info@fac-eindhoven.nl of download hier het schadeformulier. Wij helpen u graag. >>

wijzigingen

Wijzigingen doorgeven

Wij blijven graag op de hoogte van wijzigingen bij u of uw gezinsleden. Zo kunnen we controleren of dat gevolgen heeft voor uw verzekeringen. >>

Informatie aanvragen?

Vul onderstaande gegevens in en wij helpen u graag verder